2.4 Správa databázy

Operace, které lze provádět s databází

  • Nezapomeňte, že všichni uživatelé musí mít autorizovanou IP adresu, aby mohli přistupovat k databázi.
  • Přejděte na technický list služby Cloud DBaaS, pro kterou chcete spravovat databáze, kliknutím na tlačítko SPRAVOVAT;
  • pod názvem služby klikněte na Uživatelé a databáze;
  • operace, které můžete na databázi provádět, závisí na tom, zda jsou její zdroje sdílené, nebo dedikované:
     
    Databáze Sdílené zdroje Dedikované zdroje
    Zálohování jedné databáze (On Demand)    
    Zálohování všech databází (On Demand)    
    Vytváření databáze    
    Přiřazení uživatele k databázi    
    Úprava profilu uživatele databáze    
    Odebrání uživatele z databáze    
    Smazání databáze    
  • operace, které můžete provádět dále záleží na aktuálním stavu služby Cloud DBaaS:
     
    Databáze Aktivní Omezena Neaktivní
    Manuální záloha databáze      
    Vytváření databáze [1]      
    Přiřazení uživatele k databázi [1]      
    Úprava profilu uživatele databáze [1]      
    Odebrání uživatele z databáze [1]      
    Smazání databáze [1]      
    1. Pouze pro službu Cloud DBaaS s dedikovanými zdroji.

Vytvoření databáze

  • Na začátku podsekce Databáze klikněte na tlačítko NOVÁ DATABÁZE;
  • zobrazí se vyskakovací okno Nová databáze ve kterém budete vyzváni k zadání názvu nové databáze;
  • pro dokončení klikněte na OK, VYTVOŘIT;
  • nová databáze se objeví v přehledu sekce Databáze.
     
    Nezapomeňte, že všichni uživatelé musí mít autorizovanou IP adresu, aby mohli přistupovat k databázi.
    Upozorňujeme, že pokud je služba označena jako Omezena nebo Neaktivní , nelze vytvářet nové databáze.

Přiřazení uživatele k databázi

  • V podsekci Databáze najděte databázi, ke které chcete uživatele přiřadit;
  • najeďte myší na tlačítko OPERACE vedle ní a vyberte možnost Spravovat uživatele;
  • zobrazí se vyskakovací okno Spravovat uživatele databáze se seznamem uživatelů, kteří již byli k databázi přiřazeni;
  • klikněte na PŘIDAT UŽIVATELE;
  • objeví se nový řádek, ve kterém můžete vybrat uživatele, kterého chcete k databázi přiřadit, a jeho oprávnění;
  • vyberte jednoho z uživatelů dostupných v rozbalovací nabídce a přiřaďte mu jeho profil (oprávnění);
     
    Nezapomeňte, že všichni uživatelé musí mít autorizovanou IP adresu, aby mohli přistupovat k databázi.
  • klikněte na ULOŽIT;
  • zobrazí se okno s výzvou. Klikněte na POTVRDIT pro dokončení změn.
     
    Pokud existuje databáze bez uživatelů, můžete jí jednoho nebo více uživatelů přiřadit v sekci přiřadit uživatele v příslušném řádku pod PŘIŘAZENÍ UŽIVATELÉ.
    K databázi musí být přiřazen alespoň jeden uživatel s profilem Lite Admin.

Úprava profilu uživatele databáze

  • V podsekci Databáze najděte databázi, ke které chcete uživatele přiřadit;
  • najeďte myší na tlačítko OPERACE a vyberte možnost Spravovat uživatele;
  • zobrazí se vyskakovací okno Spravovat uživatele databáze se seznamem uživatelů připojených k databázi;
  • najděte hledaného uživatele a upravte jeho profil ve sloupci OPRÁVNĚNÍ;
  • klikněte na tlačítko ULOŽIT;
  • zobrazí se potvrzovací zpráva. Pro dokončení klikněte na POTVRDIT.
     
    K databázi musí být přiřazen alespoň jeden uživatel s profilem Lite Admin.

Odebrání uživatele z databáze

  • V podsekci Databáze najděte databázi, ke které chcete uživatele přiřadit;
  • najeďte myší na tlačítko OPERACE a vyberte možnost Spravovat uživatele;
  • zobrazí se vyskakovací okno Spravovat uživatele databáze se seznamem uživatelů připojených k databázi;
  • najděte uživatele, kterého chcete odebrat, a klikněte na tlačítko ODEBRAT.
     
    K databázi musí být přiřazen alespoň jeden uživatel s profilem Lite Admin.

Smazání databáze

  • V podsekci Databáze najděte databázi, kterou chcete odstranit;
  • najeďte myší na tlačítko OPERACE vedle ní a vyberte Odstranit databázi;
  • zobrazí se vyskakovací okno Potvrdit odstranění databáze ve kterém budete vyzváni k potvrzení, že si opravdu přejete pokračovat;
  • pro dokončení klikněte na OK, SMAZAT.
     
    Smazáním databáze nedojde k odstranění jijích záloh:
    • automatické zálohy budou uchovávány po dobu následujících 7 dní,
    • manuální zálohy (On Demand) zůstanou zachovány dokud nebudou smazány manuálně, jejich cena se bude nadále počítat na základě hodinového výpočtu za GB.